petak, 23. listopada 2015.

Omiljeni prirodni sastojci kozmetike

Kao što sam naslov govori, danas vam pišem o svojim omiljenim prirodnim sastojcima. Volim proizvode koji u sebi imaju čim više ovakvih sastojaka jer su mi se pokazali odličnima i drago mi je što na tržištu ima sve više brendova koji promoviraju svoje prirodne proizvode. Pa krenimo redom....
 
Maslinovo ulje je najprirodnije sredstvo za njegu i odlično sredstvo za uklanjanje masti. Redovitom uporabom kožu čistimo i smanjujemo rizik nastanka kožnih upala, bakterija, gljivica. Ima regenerativno djelovanje na tkivo kože i mogućnost da regulira prirodni sustav vlaženja kože. Uz to omekšava i njeguje kožu te dobro utječe na stimulaciju i liječenje kože – napinje je i učvršćuje, sadrži puno vitamina E i prirodni je izvor antioksidanata zbog čega vidljivo smanjuje starenje kože.


Jojobino ulje – izvanredno vlaži i omekšava kožu tako što prvo stvara nemasni lipidni sloj i sprječava gubitak vode, a zatim difuzijom u međustanične prostore stratum corneum (gornjeg sloja kože) omekšava tkivo. Brzo se upija i koža nakon nanošenja postaje baršunasta. Zbog sadržaja miristinske masne kiseline poželjan je sastojak ulja za njegu upaljene i nadražene kože. Izvrstan je ovlaživač svih tipova kože, stabilizira pH kože, regenerira kožu. Nezamjenjiv je sastojak za poboljšanje elasticiteta kože.




 Bademovo ulje je danas jedno od najpoznatijih i najučinkovitijih preparata u kozmetici, ali i u drugim područjima. Glavna prednost ovog ulja je što je dobro za sve tipove kože, a pogotovo za osjetljivu i nadraženu kožu. Osobito je uspješno za njegu kože male djece. U jednom bademu nalazi se 50-55% ulja.

 To je tekućina bljedo žute boje koja ima karakterističan miris i okus. Bogato je biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2 i B6 te vitaminom E. Osim toga, sadrži i tri vrste esencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9.
 Dobiva se ekstrakcijom iz suhih plodova badema, a jedno je od najstabilnijih biljnih ulja, bogate arome i ljekovitih sastojaka dugog trajanja. Osobito se preporučuje nerafinirano odnosno hladno prešano bademovo ulje, s obzirom da u takvom postupku obrade ne gubi svoja svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama.
 Odlična je hrana za mozak i živčani sustav. Ako se redovito upotrebljava poboljšava intelektualne sposobnosti i produljuje život. Ubrzava probavu, snižava “loš” kolesterol, jača imunološki sustav, opušta umorne mišiće i djeluje kao analgetik.

Bademovo ulje je prepuno  sastojaka neophodnih za zdravlje kože, prirodni je ovlaživač i emolient, vlaži, hrani i učinkovito štiti kožu. Vrlo je blago ulje, koje lako prodire u kožu, čineći je mekom i svilenkastom. Zbog sposobnosti vlaženja kože, bademovo ulje se koristi u pripravi hidratantnih sapuna, kao i velikog broja različitih kozmetičkih pripravaka.
Koži vraća vlažnost, čime joj usporava starenje, održavajući je mekom i glatkom. Poboljšava ten, osvježava umornu kožu i jedno je od najboljih sredstava za uklanjanje tamnih podočnjaka. Osigurava elastičnost kože pa se stoga vrlo često koristi u trudnoći za prevenciju nastanka strija i celulita, ali i bora.
Ako želite imati meke i glatke pete, nanesite bademovo ulje na stopala i navucite pamučne čarape. Pukotine i suha koža će nestati preko noći. Svakodnevno, obilno njegujte ruke, noge i ramena bademovim uljem i neće vam trebati nikakva dodatna, skupa njega kože.




Macerat nevena dobiven maceriranjem u nekom biljnom ulju, hladno prešanom nerafiniranom, poput sezama, maslinovog ili makadamijinog ulja) je apsolutno prirodan kozmetik koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Kožu omekšava, tonizira i vlaži, zbog čega je važan sastojak preparata za njegu kože tijela i ruku.
Neven dakle pomaže kod doslovno svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože kao i kod bolesti limfe.
 

 

Eterično ulje lavande iznimno njeguje i čuva kožu te ju čini mladom i podatnom.
 

 Med se smatra jednim od najstarijih prirodnih proizvoda za njegu kože, a prikladan je za njegu i zaštitu svih tipova kože, uključujući i vrlo osjetljivu. Zbog velikog udjela šećera i ostalih biološki aktivnih tvari med ima antimikrobno, protuupalno i regenerativno djelovanje pa se preporučuje kod raznih ozljeda kože. Prekrivanjem ozljeda, ogrebotina ili opeklina slojem meda sprečava se onečišćenje mikroorganizmima iz okoliša, umiruju se upalni procesi i ubrzava zacjeljivanje. U kozmetici je med poznat kao prirodni humektans jer ima svojstvo privlačenja i zadržavanja vlage pa sprečava isušivanje kože, prerano starenje i pojavu bora. Med štiti kožu od neželjenih djelovanja okoliša, potiče obnovu tkiva te što je za izgled jako važno, prevenira stvaranje ožiljaka. Budući da ublažava nadraženost, prikladan je i za vrlo osjetljivu kožu kao i za njegu beba.



 Pčelinji vosak je jedan od važnijih sastojaka mnogih kozmetičkih proizvoda. Pomaže u ovlaživanju kože te joj daje puno hranjive zaštite, ima protuupalni učinak i najbolja je prirodna zaštita od utjecaja sunca, vjetra, hladnoće i drugih vremenskih čimbenika. Pčelinji vosak se dobro upija stvarajući na koži tanki zaštitni film i ne začepljuje pore. Zaštitni film usporava proces dehidracije i starenja kože, a koža postaje meka, glatka i elastična.
 
 
 
I na kraju nam je ostao shea maslac kojeg zbilja obožavam, a tekst je u cijelosti preuzet sa stranice Alternativa za vas.
 
 
Shea maslac (lat. Butyrospermum parkii) poznat je još po nazivima karite ili mandingo.
 
Shea drvo raste u Središnjoj i Zapadnoj Africi, na suhom području oko Sahare.
Samo drvo je visoko do dvadeset metara, a da urodi prvim jestivim orašastim plodom potrebno je petnaestak godina.
To je ujedno i razlog zašto nije kultivirano.
Svoju punu zrelost postiže tek za trideset do pedeset godina, a najplodnija su stabala starija od sto godina.
Prosječni životni vijek ovog drva je od dvjesto do tristo godina, ali njegovu dugovječnost u današnje vrijeme ozbiljno narušava intenzivna poljoprivreda te požari.
Berba traje od polovine lipnja do rujna.
To je ogroman posao jer za dobivanje dvadeset kilograma maslaca treba sto kilograma suhih plodova.
Berba plodova je važan čimbenik lokalnog razvoja jer omogućuje afričkim ženama da ostvare prihode za školovanje djece i pribave potrebna sredstva za život.
Zbog toga se naziva i 'ženino blago' te je sječa stabala strogo zabranjena.

 


Tajna shea maslaca

Zbog svog nevjerojatnog sastava shea maslac danas ima veliku i široku primjenu - od pripreme hrane do njege kose, lica, tijela i stopala, pa čak i osjetljivog područja očiju te usana.
Njegovu moć su otkrile afričke žene još prije nekoliko tisuća godina.
Bio je pravi spas za kožu od vruće i suhe klime.
Majke su shea maslacom premazivale kožu tek rođenih beba kako bi spriječile gubitak vode s površine kože.
Izvanredna njegujuća svojstva shea maslac duguje svom sastavu - sadrži stearinsku, oleinsku i linolnu kiselinu te velike količine lipida (karisterola, parkeola, lupeola, katitena i esteri cimetne kiseline).
Uz uravnotežen omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, koji sprječava gubitak vlage iz kože, sadrži proteine, minerale te vitamine ljepote A i E.

Njega kože i kose

Karite maslac prikladan je za hidrataciju svih tipova kože jer zadržava vlagu.
Naročito je učinkovit kod regeneracije stanica starije i naborane kože.
Odličan je za njegu osjetljive dječje kože jer ne potiče nikakve alergijske reakcije. Može se koristiti i kod pelenskog osipa.
Zahvaljujući cimetnoj kiselini koristi se za zaštitu od sunca jer ima prirodni zaštitni faktor.
Nakon sunčanja može se koristiti kao redovita njega kože jer pomaže pri cijeljenju fotooštećene kože, te ju hrani i čini mekšom.
Kao pakung za kosu uz mješavinu kokosovog, arganovog ili makadamijinog ulja je spas za suhu i oštećenu kosu.
Malu količinu možete rastopiti među prstima i nanijeti nakon pranja.
Zbog protuupalnog djelovanja pomaže kod raznih oboljenja kože kao što su akne, seboreja, psorijaza, ekcemi te atopijski dermatitis.
Duboko prodire u kožu i regenerira je pa se koristi pri liječenju porezotina, ogrebotina, opeklina te ožiljaka.
Trudnice ga koriste u trudnoći za preventivnu zaštitu od strija.
Idealan je i za njegu usana jer ih štiti od vjetra i hladnoće, zadržava vlagu te usne čini mekima.
Pomaže kapilarnoj cirkulaciji što povećava dovod kisika u tkivo i poboljšava eliminaciju toksina.

Recepti sa shea maslacem

Za izradu kozmetike shea maslac možete miješati s drugim maslacima te biljnim i eteričnim uljima ovisno o vašem tipu kože.
Ovaj zadatak je vrlo lagan te ga možete obaviti sami kod kuće.
Dovoljno je dobro pomiješati shea maslac i ulja, a prije miješanja možete ga lagano zagrijati na vodenoj pari.
Prima i do 40% drugih biljnih ulja i još uvijek zadržava konzistenciju maslaca.

Mješavina protiv strija (preventivno - korištenje tijekom trudnoće)
70 grama shea maslaca
10 grama biljnog ulja ploda divlje ruže
10 grama biljnog ulja pšeničnih klica
10 grama biljnog ulja lješnjaka
20 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Mješavina za intenzivnu njegu suhe kože
40 grama shea maslaca
10 grama biljnog ulja ploda divlje ruže
10 kapi eteričnog ulja ružmarina verbenona
10 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve
10 kapi eteričnog ulja palmarose

Njega dječje kože
 
80 grama shea maslaca
20 grama bademovog ulja

Kupovanje i čuvanje

Na tržištu možete pronaći rafinirani i nerafinirani shea maslac.
Uvijek je najbolje koristiti nerafinirani maslac, jer rafiniranjem gubi svoj karakterističan miris, vitamine i minerale, a time i većinu svojih ljekovitih svojstava.
Nerafinirani ili organski shea maslac možete prepoznati po blijedožutoj ili bež boji te po orašastom mirisu.
Ako niste ljubitelj njegovog prirodnog mirisa, možete u njega dodati par kapi eteričnog ulja (npr. lavande ili palmarose).
Ponekad maslac može imati grudičastu teksturu, ali to ne znači da je pokvaren.
Kao i za sve prirodne preparate, preporučuje se da ga čuvate na suhom i hladnom mjestu čime ćete osigurati duži vijek trajanja.
Kvalitetan shea maslac možete pronaći u Alternativa Webshopu.
 
 

Da li ste isprobali koji od ovih sastojaka?

Koji su vaši omiljeni sastojci?

 
 
 
 

četvrtak, 15. listopada 2015.

New in 2#

Na redu je drugi po redu new in post :) Ne znam kako vas, ali mene ovo vrijeme vani ubija. Mislim, stvarno volim jesen i sve što ide uz nju, al brate mili dajte mi sunca jer ću poludit od ove kiše. Imam vam toliko toga lijepog za pokazati, ali eto nikako da se pojavi sunčeko koje je od jako velike važnosti za dobru kvalitetu fotki. Nadam se da će se kroz par dana vrijeme malo popraviti, tako da stignem uslikati sve što sam planirala. Do tada vam predstavljam novitete koji već dugo čekaju na objavu (zapravo i nisu više tako novi) i koje sam već ranije pofotkala. Ovaj put radi se o lakovima za nokte koje sam kupila u zadnje vrijeme.



Krenut ću s lijeva na desno...
Ove lakove sam kupila jer sam shvatila da imam previše ljubičasto-roznih lakova i šljokičastih nadlakova i da uopće nemam nijednu drugu boju. Htjela sam ih imati u svim duginim bojama, tako da mogu iskombinirati manikure u različitim bojama, a ne samo jednobojne.
Prvi po redu je žućko imenom Love is in the air. Iskreno pojma nemam zašto su ga tako nazvali jer žuta boja baš i nema prevelike veze s ljubavi :)
Zatim imamo kričavo narančasti lak naziva Polka holga. Nosila sam ga ovo ljeto i to mi je prvi narančasti lak koji se našao na mojim noktima. Sviđa mi se kako izgleda, ima baš onaj woow efekt i ne može proći nezapaženo.



Inače, uživo je boja još intenzivnija.
Slijedeći je na redu plavac po imenu Let s get lost ili Hajdmo se izgubit :) Fakat su mi super ti njihovi nazivi.
I na kraju jedan zelenbač sa sitnim zelenim šljokicama naziva Roller coaster iliti vrtuljak :)



E s ovom slikom sam se toliko namučila i naživcirala jer boje nisu ni približno kakve su u stvarnosti, a pogotovo se razlika vidi kad nalakirate nokte.
Prvi po redu je predivan roza lak Happy end. Evo ga na slici dolje, čisto da vidite razliku između bočice i swatcha na noktima.



Ovo je fotkano u hladu i u usporedbi s gornjom slikom, izgleda kao da to nije isti lak.


Još jedna fotkana vani...
 
Drugi po redu je predivan šljokasti lak skroz prikladnog naziva Party princess. Dosta je proziran i potrebna su barem 3 sloja da bi se dobio željeni efekt. Definitivno mi je jedan od najdražih lakića.
Zatim nam dolazi lak imena Be berry now, a bojom mi se čini baš prikladan za ove jesenske dane.
Četvrti po redu je Break throught i ova slika gore nema blage veze s njegovim stvarnim izgledom. Kad smo već kod toga, oooogromna mi je želja kupiti fotić koji će dočaravati i prikazivati stvari i boje onakve kakve stvarno jesu. 
 
 
 
Ovako izgleda na noktima....
 
I zadnji, ali ne manje važan je predivan ljubičasti lak naziva Best dressed. Uz slike koje slijede nije potreban dodatni opis, meni je jednostavno prekokrasan :)
 



I još jedna u kombinaciji s još divnijim nadlakom Only Purple Matters.
 
 
 
Na redu su nam dva Catrice laka iz kolekcije Crushed crystals. Jako ih volim jer imaju sand efekt i duže se zadržavaju na noktima. Prvi ste mogli vidjeti u nedavnom postu i on mi je također jedan od omiljenih, a i naziv mu je totalno pogođen Call me Princess. Evo ga još jednom...
 
 
Ovu drugu divotu još nisam isprobala, a Catrice mu je dao naziv Shooting star. Prekrasne je tamno roza boje i jedva čekam da ga nalakiram.
 
 
 
Ove lakiće sam ugrabila u Offertissimi jer su ih svi jako nahvalili, a i cijena im je super jeftina, no ja s njima nisam zadovoljna. Ako ih netko želi i ima drugačije iskustvo s njima, javite se...poklanjam ih :)))
 
 
 
Još dva laka kupljena na sniženu, ali ni s njima nisam zadovoljna. Totalno sam fulala boje i ne sviđa mi se tekstura jer su dosta rijetki, tako da i njih poklanjam ako netko želi.
 
 
 
Ovi lakići su mi vrh vrhova, prezadovoljna sam bojama i kvalitetom, a još k tome su i turbo jeftini. I o njima sam već pisala zaseban post, ali ipak ću vam staviti slikice da vidite kako su divni.
 
 
 
Predivna plava nijansa s chrome efektom, definitvno najljepša plava boja koju sam ikad vidjela. Možete ga pronaći u Bipinim prodavaonicama pod nazivom Deep sea pearl.
 

 
Ovaj lak je isto predivan, ali uživo je ljepši jer je više zelenkast, dok na slikama uporno vuče na sivo. Naziv mu je prefora...Chromeo and Juliet.
 
 
 
Prvi po redu je moj prvi Essies lak imena China doll ulovljen na sniženju jer inače ne znam dal bi ga kupila zbog poprilično visoke cijene. Trajnošću me nije nešto previše oduševio, ali je nijansa jako lijepa i sviđa mi se što u sebi ima onu malu kuglicu koja omogućava da je uvijek u super tekućem stanju.
Drugi po redu je također moj prvi Misslyn lak. Morala sam ga kupit jer je apsolutno predivan i prelijeva se od zlatne do zelenkaste boje.
I na kraju opet moj prvi Farmasi lak...još uvijek neisproban :)
 
 
 
I sad dolazimo do glitter nadlakića...
Prvi slijeva je već spomenuti Only purple matters, vidjeli ste ga na djelu na gornjoj slici. Divan mi je, ali mi je žao što je limited edition pa ga neću moći ponovno kupiti :(
Zatim imamo nadlak sa jewel efektom i bezbroj šarenih glittera - Milion dollar baby. Koliko god lijepo izgleda, ni s njim nisam zadovoljna jer mu je tekstura poput ljepila i ne mogu ga uopće lijepo nalakirati.
Kraj njega se smjestio nadlak totalno fora imena Black dress and white tie ili 101 dalmatinac budući da je pun crno-bijelih točkica.
Četvrti po redu lak mi je također top topova...savršeno odgovara gotovo svakoj boji i daje odličan efekt, a njegovo blještavilo ne može dočarati niti jedna moja fotka. Naziv mu je Icy fairy i baš me podsjeća na snijeg i led, a u sebi ima bezbroj srebrnih glittera koji se prelijevaju u svim duginim bojama. Evo ga na djelu...
 
 
 
Iako je srebrno bijele boje, kad se nalakira na ljubičasti lak, vide se sitne plavkaste šljokice koje se inače uopće ne primjećuju.
 
 


 
Svakoj boji daje novi i poseban štih :)
 
 I zadnji po redu je prekrasni zlatni nadlak s puno šarenih šljokica i efektom electric feathers. Potražite ga pod nazivnom Gold fingers ili zlatni prstići.
 
I došli smo do kraja!
Nadam se da vam je bilo zanimljivo i da ste uživali u fotkama. Možete mi slati i slike vaših omiljenih manikura, a ja ću ih objaviti u posebnom postu ili na Facebook stranici :)
 
 
Puse svima :*
 
 
 
 
 

petak, 9. listopada 2015.

Ulje jojobe za masnu kožu?

Ako me pratite duže vrijeme, onda znate da imam prilično problematičnu kožu još od srednje škole. Naravno, s godinama se ipak stanje popravilo, barem što se tiče sklonosti izbijanja prištića, no moja koža je i dalje masna, s proširenim porama i s dijagnozom seboroičnog dermatitisa. Posebno mi je masna T zona, a naročito čelo i to me strašno nervira jer se uvijek sjajim ko najsjajnija lampa. Velika većina krema koje sam isprobala na meni ostavlja masni sjaj, koliko god one bile vodenaste i hidratantne. E sad se sigurno pitate zašto sam odlučila isprobati ulje jojobe, budući da je to ipak ulje i prva asocijacija bi bila riječ MASNO :))) Preporuka za ovaj proizvod je došla sasvim slučajno kad sam u sasvim običnoj "posjeti" ljekarni naletjela na stričeka u bijeloj kuti koji je imao prezentaciju raznoraznih ulja. I tako sam mu ispričala svoje muke s kožom i dermatitisom, a on mi je preporučio ulje jojobe i zagarantirao da će ono rješiti sve moje probleme. Rekao je da se lijepo upija i ne masti kožu, a što se tiče doziranja dovoljno je par kapi. Nisam puno razmišljala i odmah sam ga kupila.

Pa evo par riječi o samom proizvodu kopirano sa stranice samog proizvođača, a to je oleoTHERAPY - Kemig....


 
 
Dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki jojobe.
Ubraja se u tekuće voskove, vrlo je stabilno te otporno na oksidaciju i povišenu temperaturu.
Sadrži veliki broj vitamina i minerala koji blagotvorno djeluju na kožu, vlažeći je i čineći mekom i glatkom.
Stabilizira pH kože i regulira nastanak sebuma.
Koristi se za suhu i nadraženu kožu, prilikom tretmana ožiljaka, preuranjenih bora i akni, raznih ekcematoznih promjena na koži, kod psorijaze i dermatitisa.
Zbog regulirajućeg djelovanja na nastanak sebuma, dobar je i kao dodatak za njegu masne kože, zajedno s hladno tiještenim uljem lješnjaka. Idealno je kao dodatak njezi usnica tijekom zime, uz shea (karite) maslac.

Dolazi u pakiranju od 100 ml, a ja sam ga kupila po cijeni od 50 kn.

Za nekoga tko ima probleme s kožom ovo zvuči vrlo obećavajuće. Moje iskustvo s uljem je slijedeće...koristila sam ga uglavnom navečer nakon uobičajenog čišćenja i umivanja lica. Međutim, par kapi kak mi je striček u bijelom rekao meni nije bilo dosta za cijelo lice pa sam ipak stavila mrvicu više. Iako je napomenuo da ulje ne masti kožu, u mom slučaju to nije bilo tako. Sjajila sam se jako jako, ali ujutro kad sam se probudila, sjaj se vidio samo na čelu dok je ostatak lica bio baš onako fino mekan. I tako sam s ovom rutinom nastavila svaku večer sve dok najednom nisam počela primjećivati osjećaj zatezanja kože, pogotovo na čelu koje mi se počelo ljuštiti i perutati. Nakon ovoga sam nažalost prestala koristiti ovaj proizvod no ipak sam ga potrošila do kraja i to uglavnom na njegu kože vrata gdje mi nije radio nikakve probleme. I dalje vjerujem da je ulje jojobe odlična stvar, ali očito sam griješila u doziranju pa su mi pojavile takve nuspojave. Budući da volim pretjerivati s mackanjem, očito sam ga previše stavljala i to je imalo kontraefekat. Ali ako bi ga stavila manje, jednostavno mi nije bilo dosta jer sam osjećala da mi koža nije dovoljno nahranjena. Još jedna stvar koju sam tek kasnije pročitala (piše također gore u opisu proizvoda) da se ne smije koristiti samo, nego u kombinaciji s još nekim uljem npr. lješnjakovim.

Iako baš i nisam zadovoljna kako mi je djelovalo na lice, ulje ću vjerojatno i dalje kupovati jer je višenamjensko i može se koristiti za njegu cijelog tijela i što je najvažnije potpuno je prirodno. Npr. par ulja se može kapnuti u omiljeni losion kako bi se pojačao učinak hidratizacije, može se koristiti za skidanje šminke, a pogotovo maskare (provjereno isprobano :))) Također može poslužiti i kao balzam za usne, za njegu ruku te za njegu suhe kose - utrlja se u vlažnu kosu prije sušenja, a rezultat je mekša i sjajnija kosa. Nakon svega ipak bi dala jedan veliki lajk i preporuku za ovaj proizvod.

Naručiti ga možete online na ovoj stranici.


Kakva su vaša iskustva s ovim ili bilo kojim drugim uljima za njegu kože?

Ako imate neku posebnu preporuku, pišite u komentarima :)







Jesenska inspiracija - nail art

Stigla nam je jesen puna predivnih i šarenih boja, a svi ljubitelji nail arta i lakiranja noktiju općenito, obavezno će svoju manikuru ukrasiti brojnim jesenskim motivima pa evo nekoliko ideja koje sam pronašla na uvijek inspirativnom Pinterestu. Manikure koje slijede su predivne i svakako ću ih probati iskopirati i na svojim noktima. Vjerujem da će slike koje slijede inspirirati i vas.
 
Uživajte!


 




 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 



Pusa do slijedećeg tipkanja :))))
 
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...